Heartsaver Paediatric – Πρώτες Βοήθειες σε παιδιά

 

Heartsaver Pediatric First Aid

Πρώτες Βοήθειες σε παιδιά και βρέφη

Ενα ατύχημα ή μια σοβαρή αιφνίδια πάθηση μπορεί να συμβεί στον καθένα και οπουδήποτε: στο χώρο εργασίας, στο δρόμο ή στο σπίτι.

 

Το πρόγραμμα  Heartsaver Pediatric First Aid CPR AED course έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των παρόχων φροντίδας νηπίων και παιδιών, ενώ είναι και πολύτιμη πηγή γνώσεων για τους γονείς, παππούδες, παιδαγωγούς και δασκάλους και όλους όσους έχουν την ευθύνη νηπίων και παιδιών. Συνδυάζοντας θεωρητική προσέγγιση και πρακτικές δεξιότητες διδάσκονται Πρώτες Βοηθειες, Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή.

 

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση που συναντούν όσοι φροντίζουν παιδιά είναι απλοί τραυματισμοί και ασθένειες, αλλά πολύ σύντομα μπορεί οι καταστάσεις που εμφανίζονται ως απλές να εξελιχθούν σε απειλητικές για τη ζωή στις οποίες πρέπει να παρέμβουν άμεσα. Στην εκπαίδευση που παρέχονται στα προγράμματα Heartsaver της American Heart Association παρέχονται: δομημένη γνώση, βέλτιστες πρακτικές και μαθησιακή εμπειρία που θα βοηθήσει το μαθητή να διατηρήσει τις πληροφορίες και με ρεαλιστικά σενάρια να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά, ενώ παρέχεται τόσο ποιότητα όσο και ευελιξία.

 

Ποιος θα πρεπει να το παρακολουθησει;

Εργαζόμενοι σε χώρους όπου είναι χρήσιμο να γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες όπως νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, στελέχη κατασκηνώσεων, προπονητές κλπ, αλλά και απλοί πολίτες που φροντίζουν νήπια και παιδιά όπως γονείς, παππούδες babysitters κλπ.

 

4 βηματα Παιδιατρικών Πρώτων Βοηθειών

Βάση της εκπαίδευσης είναι τα 4 βήματα των παιδιατρικών Πρώτων Βοηθειών

Α. Πρόληψη

Β. Αποτροπή

Γ. Εκτίμηση

Δ. Φροντίδα

Κάθε περιστατικό πρέπει να προσεγγίζεται με αυτά τα βήματα. Γι’ αυτό και η εκπαίδευση έχει προσαρμοσθεί ανάλογα και υλοποιείται έτσι ώστε μέσα από τη βιωματική εμπειρία της εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι να προσεγγίζουν και τα πραγματικά περιστατικά ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

 

 

 

Θεματολογία

Αναλυτικά τα θέματα που αναπτύσσονται είναι:

 

Βασικές Αρχές και εισαγωγή στην ΚΑΡΠΑ

Μέσα Ατομικής Προστασίας, έκθεση σε αίμα

Εντοπισμός προβλήματος

Ιδανική Θέση ασθενη ή τραυματία

 

Έλεγχος αιμορραγίας και επιδέσεις

Χρήση ισχαιμης περίδεσης και Καταπληξία

Εσωτερική αιμορραγία, Εγκαύματα, ηλεκτροπληξία και Αλλεργικές αντιδράσεις

* Αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα), πνιγμονή, Αφυδάτωση,  Διαβήτης και υπογλυκαιμία

* Επείγοντα που σχετίζονται με τη ζέστη

* Επείγοντα που σχετίζονται με το κρύο

 

Ακρωτηριασμοί

Δήγματα και κεντρίσματα

Κατάγματα, διαστρέμματα και μώλωπες

Κακώσεις οφθαλμών, Ρινορραγία και λιποθυμία

Κακώσεις κεφαλής, αυχένα και σπονδυλικής στήλης

Διατιτραίνοντα και θλαστικά τραύματα, Δηλητηριάσεις, Σπασμοί

Κακώσεις στο στόμα και το μάγουλο

Τραυματισμοί οδόντων

Σκλήθρες

Πυρετός

* Πνιγμός

 

Προαιρετικά μπορεί να συνδυαστεί και με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε ενήλικα

Τρόπος εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται

Α. σε δια ζώσης συνεδρία με εκπαιδευτή παρακολουθώντας σύγχρονα οπτικοακουστικά  μέσα στην αγγλική γλώσσα και όπου απαιτείται θα παρεμβαίνει διευκρινιστικά ο εκπαιδευτής. Οι συμμετέχοντες μπορούν να μελετούν το εγχειρίδιο και να κρατούν σημειώσεις.

Β. σε υβριδική εκπαίδευση/Blended learning  όπου συνδυάζεται η εξαποστάσεως εκπαίδευση/eLearning στην αγγλική γλώσσα, με ενότητα πρακτικών δεξιοτήτων. Η ενότητα δεξοτήτων πραγματοποιείται δια ζώσης με εκπαιδευτή της ΑΗΑ.

Παρακτικές δεξιότητες

Οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που παρουσιάζονται:

  • Αφαίρεση γαντιών
  • Εκτίμηση θύματος
  • Χρήση Epipen
  • Επίδεση τραύματος

Διάρκεια

Η διάρκεια της εκπαίδευσης μόνο για τις Πρώτες Βοήθειες είναι 8 ώρες. Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση για παιδιά και βρέφη είναι επιπλέον 4 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων

Συνιστώμενος αριθμός συμμετεχόντων στα πιστοποιημένα προγράμματα 6 – 9 άτομα/ εκπαιδευτή.

Αξιολόγηση

Οι καταρτιζόμενοι αξιολογούνται πρακτικά στις δεξιότητες που πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν.

Υπάρχει η δυνατότητα και γραπτής εξέτασης με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών

Πιστοποίηση

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος αποκτούν οι μαθητές την κάρτα πιστοποίησης της American Heart Association – Heartsaver Pediatric First Aid / CPR AED Course Completion Card με ισχύ για 2 χρόνια.

 

Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν μοναδικό κωδικό εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων ανανηπτών της American Heart Association όπου μπορεί και να επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της πιστοποίησης

 

 

Η American Heart Association (ΑΗΑ) στηρίζει τη γνώση και τον επαγγελματισμό στα προγράμματα BLS, ACLS & PALS και για αυτο το στόχο εχει εκπονήσει εκπαιδευτικό υλικό. Η χρήση του υλικού σε εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν συνεπάγεται χρηματοδότηση της δραστηριότητας απο την ΑΗΑ. Τα τέλη που εισπράττονται δεν αποτελούν εσοδο της ΑΗΑ εκτος απο το τμήμα που αντιστοιχεί στο εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται.